person_outline
search

bannersokolka1

Zřícenina hradu Košťálov v Českém středohoří

Zdaleka viditelné zbytky hradu Košťálov najdete nedaleko Lovosic na vysoké čedičové skále nad Třebenicemi. Fascinující výhled, který se odsud naskýtá, patří v Českém středohoří k nejúchvatnějším. Jižní svahy hory jsou vzhledem k výskytu vzácných rostlinných společenstev chráněnou přírodní památkou.

[embedded content]


Zdaleka viditelná zřícenina středověkého hradu Košťálov se nachází na 481,1 m vysokém vrchu typického kuželovitého tvaru se tyčí přímo nad Třebenicemi. Díky úžasnému výhledu do kraje, který se odsud nabízí, patří zřícenina Košťálov k nejlíbeznějším a také nejnavštěvovanějším místům Českého středohoří.

Hrad se skládá z malého hradního jádra, umístěného na vrcholovém skalisku a z podstatně rozsáhlejšího předhradí, které se rozkládalo na plošině pod ním. Jádro je tvořeno nejlépe dochovanou a v podstatě i jedinou stojící stavbou celého hradu. Jedná se o zbytky paláce obdélného půdorysu, z nějž se dochovalo obvodové zdivo přibližně do výše prvního patra s pozůstatky okenních i dveřních otvorů. Původně se jednalo o několikapodlažní stavbu, kterou navíc obíhala obvodová hradba. Za příkopem se rozkládalo předhradí s hospodářskými, provozními i obytnými stavbami, nechyběla zde ani hlavní hradní brána. Dnes tu však naleznete jen sporé zbytky zdí.

Díky vzácné teplomilné květeně, která obývá sluncem prohřáté skalnaté jižní svahy, byla tato část košťálovské hory prohlášena roku 1960 za chráněnou přírodní památku. Z chráněných druhů rostlin se zde setkáte například s hlaváčkem jarním, koniklecem lučním českým, kosatcem bezlistým, tařicí skalní a modřencem tenkokvětým. Navíc zde žije početné množství motýlů (zdokumentováno zde bylo 606 druhů, např. pernatěnka zimolezová, otakárek fenyklový, otakárek ovocný či okáč skalní) a 85 druhů obratlovců (např. slepýš křehký, kalous ušatý, hýl obecný, lasice hranostaj atd.).

Hrad je přístupný po zelené turistické značce z obce Vchynice, neznačenou cestou ze vsi Košťálov anebo po červené z nedaleké Sutomi.



Posted: 2017-04-24 12:29:42