person_outline
search

bannersokolka1

Arcibiskupský zámek Kroměříž - rezidence olomouckých biskupů

V minulosti letní sídlo olomouckých arcibiskupů s obrazárnou a rozsáhlou knihovnou, památka UNESCO. Sněmovní sál bývá označován za jeden z nejkrásnějších rokokových interiérů v České republice, natáčel se tu například film Amadeus režiséra Miloše Formana.

[embedded content]
 

Arcibiskupský zámek v Kroměříži je dominantou města. Jeho vznik a vývoj je spjat s historii olomouckého biskupství a arcibiskupství a poddanské obce olomouckých biskupů, která byla ve 13.století povýšena na město. Původní hrad a pozdější zámek byly rezidencí olomouckých biskupů a sídlem jejich manské organizace. Současná podoba budovy pochází z let 1664 - 95, kdy byl zámek za biskupa Karla Lichtenštejna - Kastelkorna po třicetileté válce znovu vystavěn podle návrhů architekta Filiberta Luchese a Pietra Giovanniho Tencally.

Mobiliář a výzdoba interiérů pocházejí až z druhé poloviny 18. století. Velmi významná je i galerie, která představuje díla evropských malířů 15. - 18. století (Veronese, van Dyck, Hans von Aachen, Cranach). Světoznámá je především obrazárna, která představuje díla evropských malířů 15. - 18. století. Uchváceni budete především nejvýznamnějším obrazem zámecké galerie, a to dílem Tiziana Vecelliho - Apollon a Marsyas. Velmi známá je zámecká knihovna, která obsahuje na 88 tisíc svazků, a hudební archiv s více než 6000 barokními skladbami. Reprezentační i obytné prostory kroměřížského zámku patří k nejhodnotnějším zámeckým interiérům střední Evropy.

V zámku můžete navštívit také Arcidiecézní muzeum, kde si v současné době prohlédnete dvě expozice - Zahradní umění a Kabinet hudby. Mimo to se na zámku v roce 2013 otevřelo Národního centrum zahradní kultury - moderní vstupní expozice, včetně zázemí a služeb. Část prostor je věnována prodeji suvenýrů, odborných a propagačních tiskovin a publikací. Nechybí ani úschovna zavazadel a možnost občerstvení. Rozsáhlá unikátní výstava zahradního umění dává nahlédnout do plánů, kreseb nebo sochy kroměřížských zahrad i předních evropských areálů, nechybí ani atraktivními modely.

V současnosti doplňuje stálé expozice zámku 286 mincí a medailí které nechali razit arcibiskupové a kurfiřti z Mohuče, Trevíru a Kolína nad Rýnem. Kolekce vzácných mincí bude k vidění až do 25. září 2016.



Posted: 2017-04-28 09:27:49