person_outline
search

bannersokolka1

Muzeum opevnění – dělostřelecká tvrz Hůrka

Tvrz Hůrka je nejlépe dostupnou velkou moderní pevností v České republice (přístupná celoročně). Muzeum je provozováno v dělostřelecké tvrzi Hůrka, která byla součástí čs. pevnostního systému budovaného v letech 1935–38.

Dělostřelecká tvrz Hůrka je unikátní vojensko-historická památka. Jedna z pěti dělostřeleckých tvrzí, které byly do září roku 1938 po stavební stránce dokončeny. Hůrka je komplexem pěti objektů, tzv. srubů (v nejvyšším stupni odolnosti), které propojuje hluboko pod zemským povrchem velmi rozsáhlý systém chodeb a sálů (celková délka 1,75 km). Bojové objekty tvrze byly naprosto bezpečné proti účinkům všech tehdy známých zbraní.

V sestavě tvrze Hůrka se nachází dva sruby pěchotní, zajímavého stavebního provedení, dále srub dělostřelecký (nejmohutnější typ bojového objektu čs. opevnění), srub vchodový a objekt určený pro zabudování otočné a výsuvné dělové věže (kóta 666). Pěchotní sruby a zejména srub dělostřelecký posloužily za okupace jako terče zkušební dělostřelby. Sruby Hůrky se staly cílem i pro vyvíjenou tajnou zbraň III. říše – protibetonové střely Röchling. Velmi dobře zachován je rozsáhlý podzemní systém tvrze, který hluboko pod povrchem ukrývá prostory pro zajištění dlouhodobého boje osádky. Lze vidět prostorné sály pro filtrovnu, elektrárnu, skladiště munice, kasárna s kuchyní a ošetřovnou, pevnostní úzkorozchodnou dráhu a mnohé další. Podzemní prostory měly poskytnout bezpečné zázemí osádce čítající přes čtyři sta mužů.

Návštěvníci zhlédnou při prohlídce vzácné exponáty: původní posuvná pancéřová vrata ve vjezdu, funkční šikmý výtah - svážnici a lokomotivu s vagony úzkorozchodné železnice (z 50. let minulého století). V podzemí tvrze postupně vznikají různé expozice a výstavy. Na prohlídkové trase jsou rozmístěny popisy v pěti jazykových mutacích (kromě češtiny také anglicky, německy, francouzsky a polsky). Nová expozice "S padákem nad hlavou" je věnována československým parašutistům, kteří bojovali ve druhé světové válce. Tato expozice je jediná svého druhu u nás.

Přístupy na tvrz - Objekt leží v Pardubickém kraji, je situován bezprostředně u severního okraje města Králíky (cca 15 minut pěší chůze z Velkého náměstí). Vstupní areál je u silnice Králíky – Hanušovice, parkoviště v místě. Otevřeno je celoročně. Zavírací dny: 1. 1., Velikonoční pondělí, 23. až 26. 12. a 31. 12. Pondělky jsou pro individuální návštěvníky rovněž zavíracím dnem, zájezdy se provádí na základě potvrzené objednávky i v pondělí. Pozor! Základní prohlídka trvá cca 75 minut, nutné je teplé oblečení a pevná obuv. Termíny výjimečných typů prohlídek uveřejňujeme v předstihu v Novinkách na internetových stránkách. Nezbytné je teplé oblečení a pevná obuv.

Tvrz je otevřena v původním rozsahu prohlídek, ale návštěvníci uvidí i novinky. Kromě exteriéru vchodového srubu, také například výtahovou šachtu a nově otevřené části podzemí pod dělostřeleckým srubem K – S 11. Zde čeká na fandy opevnění první velké překvapení – zpřístupněny jsou pozůstatky zkoušek výbušných plynů, prováděných na Hůrce v době okupace.



Posted: 2017-05-04 10:25:09