person_outline
search

bannersokolka1

Den otevřených dveří Lichtenštejnského paláce

Úřad vlády ČR zpřístupní veřejnosti Lichtenštejnský palác na Kampě u příležitosti výročí Sametové revoluce. Jeden z nejkrásnějších a nejrozsáhlejších pražských paláců v současné době používá Úřad vlády ČR k reprezentačním účelům.

První zmínka o stavbě na místě Lichtenštejnského paláce se datuje k roku 1555, kdy maltézský velkopřevor předává pozemek na břehu Vltavy Jiříkovi Velikovi ze Šonova. V 18. století změnil palác několikrát majitele. Za 24 000 zlatých prodal roku 1726 Jan František hrabě z Kaiserštejna palazzetto i se zahradou Ferdinandu Adamu Kustošovi ze Zubřího. Palác tehdy obsahoval osmnáct panských pokojů, dalších sedm pokojů pro služebnictvo a tři stáje pro dvaadvacet koní. Od roku 1897 patřil palác Obci pražské, která ho využívala k různým úředním účelům, přičemž provedla řadu úprav. V letech 1941-1942 byla odstraněna ohradní zeď zahrady, která se po druhé světové válce proměnila ve veřejný park.

V současné době používá Lichtenštejnský palác česká vláda k reprezentačním účelům. Prohlídky Lichtenštejnského paláce budou probíhat v čase od 10.00 do 16.00 hodin.

Zájemci o prohlídku se mohou těšit na interiér paláce, který v současnosti slouží k pořádání konferencí, protokolárních akcí a v neposlední řadě jako prostor určený státním delegacím a návštěvám. V objektu pobýval například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. V roce 2006 zde také pobýval ruský prezident Vladimír Putin.



Posted: 2017-05-05 09:52:31