person_outline
search

bannersokolka1

Muzejní noc na zámku Kačina

Zámek Kačina za soumraku a za tmy! Tři večerní prohlídky v neděli 21. května.

V neděli 21. května budou zámecká okna na Kačině svítit dlouho do noci. Probíhat zde totiž bude Muzejní noc, k níž se Kačina připojuje teprve podruhé.
 
Všechno začne tím, že zámek nezavře své expozice jako obvykle v 17 hodin, ale naopak, obě letošní výstavy, které zde Národní zemědělské muzeum připravilo, tedy Království včel a Genetika v zemědělství, budou pro návštěvníky otevřeny ještě od 17.30 až do 19 hodiny večerní. To proto, aby si je mohli prohlédnout i hosté, kteří na Kačinu přijedou až večer.
 
Večerní prohlídky zámku mají opravdu svůj půvab. Světlo a stín rozehrají hru kouzel a fantazie, zákoutí bývají ještě temnější, i podlaha najednou vrže docela jinak. Na Kačině se budou hostům v průběhu večera věnovat postavy z historie zámku, které je provedou jedinečnými empírovými interiéry a seznámí s historií zámku a hraběcího rodu Chotků. V nádherných prostorách chotkovské knihovny potom pan Radek Ryšánek všechny zasvětí do tajů průzkumu a restaurování historického nábytku. Tajemné prostředí zámecké bibliotéky současně vytvoří nevšední kulisu pro malé překvapení, které odhalí tajemství knih zde ukrytých. Celý program zakončí komentovaná prohlídka zámecké galerie, během níž si návštěvníci budou moci prohlédnout díla mistrů evropské krajinomalby 17., 18. a 19. století. Že budou i průvodci oděni v dobových kostýmech, je jisté. Dvouhodinové prohlídky začínají ve 20.00, 20.30 a 21.00 hod.
 
Festival muzejních nocí organizuje od roku 2005 Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem. Cílem této celorepublikové kulturní akce je prezentace kulturního dědictví naší země. Řada muzeí, galerií a památkových objektů otevírá své brány v netradičním čase a nabízí návštěvníkům vedle možnosti prohlédnout si stálé expozice a výstavy i bohatý doprovodný program.
 
Muzejní noc na zámku Kačina - ceny vstupného
základní                                                                                 100,- Kč
snížené (děti a mládež do 18 let, studenti, senioři)               50,- Kč
děti do 6 let                                                                            25,- Kč
rodinné                                                                                  250,- Kč
Výstavy Genetika v zemědělství a Království včel v rámci akce zdarma
.
 

Zámek Kačina

Zámek Kačina si nechal jako svoje representační sídlo postavit v letech 1806-24 Jan Rudolf Chotek, tehdejší president gubernia a nejvyšší purkrabí Království českého. Plány vypracoval saský královský architekt F. Schuricht a stavbu prováděl pražský stavební rada J.P.Jöndl a v posledních letech arcibiskupský olomoucký stavební rada A.Arche. Funkčně je zámek rozčleněn na hlavní centrální budovu s representačními prostorami a obydlím hraběcí rodiny, na dvě čtvrtkruhová k ní přiléhající nižší křídla se sloupovými kolonádami s hostinskými pokoji a na dva na ně navazující pavilony. V levém je umístěna nikdy nedostavěná zámecká kaple a zámecké divadlo dokončené až v polovině 19. století. V levém je Chotkovská knihovna s více jak 40 000 svazky naučné i krásné literatury z 16. až 19. století. Zámek je zasazen do rozsáhlého přírodně krajinářského parku, založeného již roku 1789 podle plánů slavného vídeňského botanika F.N. Jacquina.


Posted: 2017-05-10 10:16:04