person_outline
search

bannersokolka1

Masopust v Hornickém muzeu Příbram

Masopustní průvod a lidová veselice, rej masek a žertovné masopustní scénky na havířské téma, v prostředí hornických Březových Hor. Skanzen nabízí v tento den také zvýhodněné vstupné.

Každoroční konání masopustu v Hornickém muzeu Příbram navazuje na dávné tradice. Masopustní průvod s rejem masek, žertovnými scénkami a hudebním doprovodem na sobotu 4. března v areálu Ševčinského dolu v Příbrami na Březových Horách.

Masopustní průvod, tvořený kostýmovanými postavami, vyjde ráno ze staré hornické obce Bohutín v čele s brdským duchem Fabiánem. Zhruba v 10 hodin přijde za doprovodu kapely před vstup do nádvoří Ševčinského dolu v Příbrami na Březových Horách, kde jej uvítá ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Průvod poté požádá o možnost vstupu a provozování masopustních taškařic, které se pak odehrají na prostranství mezi šachetní budovou a strojovnou.

Masopustní období, přestože dnes již ztratilo vlivem křesťanství svůj původní význam, vyvolává dodnes hluboko v lidských genech zakořeněné stopy pohanských oslav konce zimy a příchodu jara, potřebu uvolnění před vážnou dobou v čase nouze, kdy loňské zásoby docházejí a do nové sklizně je ještě daleko. Staré mytologie byly založeny na střídání chaosu a řádu. Aby mohl nastat řád, stvoření nového času a života, musí mu předcházet chaos. A tím je vytvoření nepřehledné situace za pomoci masky, kdy se člověk stává něčím nebo někým jiným než ve skutečnosti. Také divoké tance a reje, hluk a alkohol přispívají ke krátkodobému narušení sociálního pořádku. Opětovný řád nastává v den jarní rovnodennosti, přelomovém dni, kdy chaos končí a začíná příprava na Velikonoce, velký půst, původně vyvolaný vyčerpáním potravinových zásob po zimním období.

Masopustní průvod a lidová veselice, rej masek a žertovné masopustní scénky v prostředí hornických Březových Hor. Tradiční masopust opět slibuje pestrou přehlídku masek. Na přípravě této lidové veselice muzeum každoročně spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají nepřetržitě 90 let.

Přijďte se pobavit v sobotu 4. 3. 2017 k Ševčinskému dolu – začínáme v 10 hodin, vstupné činí symbolickou 1 Kč.



Posted: 2017-01-12 12:56:25