person_outline
search

bannersokolka1

Aristokracie: začátek konce - expozice na zámku ve Veltrusech

Výstava Arnošt hrabě Chotek - Voják, šlechtic, dvořan, která bude poprvé otevřena poslední lednovou sobotu, je připomenutím předposledního majitele veltruského zámku z rodu Chotků, od jehož úmrtí uplyne 24. ledna tohoto roku 90 let.

Výstava je doplňkem edukačního okruhu Aristokracie: začátek konce a potrvá do 17. dubna. Prohlídkový okruh je pak věnován posledním majitelům zdejšího panství, Carymu a Livii Chotkovým, které sem pozval právě hrabě Arnošt Chotek.

Zpřístupněné místnosti s výhledem na nádvoří byly jejich domovem od roku 1921, kdy je sem jako své dědice pozval hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu Chotků. Temné období pro ně nastalo za druhé světové války a především pak po ní, kdy byli odsunuti do Německa. Díky dějinným událostem tak na zámku Veltrusy končí éra jedné šlechtické rodiny.


Kolik váží libra, co je to látro nebo jak velký je žejdlík, se návštěvníci mohou dozvědět na dlouhodobé výstavě Váhy, míry, závaží na zámku vám ukáží. Ta je věnovaná historii měr a vah v Českých zemích v kontextu vývoje habsburské monarchie. Nechybí ani část věnovaná využití měřidel na veltruském hospodářství hraběcí rodiny Chotků.


Posted: 2017-01-22 16:30:43