person_outline
search

bannersokolka1

Paraski - závod světového poháru na šumavském Špičáku

Paraski - to je sportovní disciplína zahrnující seskok padákem a lyžařský závod. Jedno z kol Světového poháru v této disciplíně uvidíte na Šumavě, a to už v lednu 2017.

Ski areál Špičák vás zve na zvláštní disciplínu, která zahrnuje seskok padákem na přesnost v kombinaci s obřím slalomem. Budete mít možnost shlédnout výkony světové špičky v tomto sportu a přitom si i skvěle si zalyžovat.

Během uvedených tří dnů tady zhruba 50 startujících ze šesti zemí (České Republiky, Rakouska, Německa, Švýcarska, Itálie a Slovinska) absolvuje jeden ze závodů letošní série Světového poháru v PARASKI = kombinace obřího slalomu a seskoku padákem na přesnost. Vítězem je ten, kdo v součtu zajede nejrychlejší čas a seskočí padákem nejpřesněji na určený bod.      

Závod startuje v pátek 17.2. dopoledne obřím slalomem na sjezdovce č. 3 (Slalomové).Dění v následujících dvou dnech se pak přesune do širokého prostoru dojezdu sjezdovky č. 1 (Turistické), kde se uskuteční seskoky na přesnost přistání. Doskok na „nulu“ má velikost jen 2 cm (nejedná se o překlep), celé doskočiště má pak cca 4 – 5 metrů. Skáče se z vrtulníku v horském terénu z výšky cca 1000 metrů a doskočiště je navíc ve svahu, což obtížnost ještě zvyšuje.

„Diváci budou mít u doskočiště vyhrazeny sektory, žádné vstupné se nehradí. Na místo se dostanou tak, že hned po příchodu do areálu odbočí u závodní věže doleva a okolo chaty střední ekonomické školy se po cca 200 metrech ocitnou na místě,“ upřesňuje info pro veřejnost provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Lyžující veřejnosti se akce dotkne více méně jen v pátek dopoledne, kdy bude uzavřena spodní část Slalomové sjezdovky. Úplný dojezd Turistické, kde bude doskočiště, pak není v této části sezony lyžaři příliš využíván. 

Disciplína PARASKI vznikla už v roce 1950 v alpských zemích jako forma přípravy/tréninku horských záchranářů. Tzn. poskytnutí první pomoci a záchrana raněných osob ve špatně přístupném horském terénu. Modeluje seskok záchranářů do bezprostřední blízkosti raněného, poskytnutí první pomoci a následný transport raněného na lyžích do lépe přístupného terénu pro poskytnutí další pomoci.
 



Posted: 2017-02-14 12:54:41