person_outline
search

bannersokolka1

Expozice Ora et labora v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy

Stálá expozice, která je zaměřena na historii kláštera na Ostrově u Davle a na nejstarší dějiny Jílovska, nabízí i 3D model Ostrovského kláštera a středověkého městečka Sekanka.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, ve kterém lze navštívit tři stále expozice – Historie těžby a zpracování zlata, Tramping a příroda dolního Posázaví a Historie regionu, rozšiřuje svou nabídku o historii Ostrovského kláštera a zaniklého středověkého městečka Sekanka.

Sekanka byla zničena během vpádu Braniborů a benediktínský Ostrovský klášter u Davle zanikl stejně jako mnoho dalších románských a raně gotických staveb během husitských bouří. Ačkoli podobu rozsáhlého a výstavního komplexu můžeme dnes pouze odhadovat, jsou v rámci expozice k vidění dva 3D modely, které představují klášter i zaniklé město formou virtuální prohlídky. Při 3D perspektivní rekonstrukci Ostrovského kláštera a městečka Sekanky bylo využito moderních zobrazovacích technologií k vytvoření co nejvěrnější možné podoby obou lokalit v době jejich existence. Takovéto modely jsou vytvářeny na základě výsledků archeologického průzkumu a díky přesnému zaměření půdorysů zaniklých staveb je pak vytvářena jejich hmotová rekonstrukce, která je umístěna do modelu okolního terénu. Celý model je pak na základě konzultací s odborníky doplňován např. o architektonické detaily objevené při výzkumu a využitím analogie s obdobnými, dosud zachovanými historickými objekty je postupně vytvářen obraz lokalit v jejich původní kráse.

Výše popsaná technologie umožní návštěvníkům Regionálního muzea v Jílovém u Prahy virtuální prohlídku středověkých lokalit ve formě průletu. Z ptačí perspektivy tak bude možné pozorovat benediktínský klášter a městečko Sekanka. Stálá expozice je doplněním Naučné stezky Sekanka, která spojuje benediktínský Ostrovský klášter se zaniklým středověkým městem Sekanka a s kostelem sv. Kiliána, jenž býval součástí širšího kostelního komplexu.



Posted: 2017-02-23 18:15:50