person_outline
search

bannersokolka1

Muzeum kol a vozítek Žireč

Královédvorský Domov sv. Josefa spojil síly s vášnivým sběratelem bicyklů Jiřím Uhlířem a v nevyužitém špýcharu v Žirči chystá na květen 2017 expozici historických kol.

V muzeum si prohlédnete na dvě stě nejrůznějších bicyklů a velocipedů - od repliky prvního kola, drezíny německého vynálezce Karla Draise z roku 1817, přes francouzský Michaux s klikami nebo vysoká kola z konce 19. století, tricykl se dvěma koly vzadu až po současné městské a závodní modely.

Samostatná část se věnuje české značce Favorit, zvláštní prostor dostala také kola, která si zahrála ve filmech. Ve sbírce se však ukrývají i další rarity – například originály kol z olympiád v Tokiu a Moskvě nebo Favorit mistrů světa v kolové bratrů Pospíšilů. Je zde též nejvyšší vyrobené kolo značky Kohout vysoké 147 centimetrů, bicykl s ohnutým rámem pro obézní cyklisty, „speciály“ zaměstnanců anglické banky a holandských sekretářek, a dokonce hlavolam ježka v kleci s připomínkou létajícího kola Jana Tleskače. Vystavená kola doplní dobové plakáty a reklamy, v prosklených vitrínách cyklistické trofeje, dresy, součástky a další drobnější exponáty.

Expozici, která se otevře 1. května 2017, připravuje v areálu Domova sv. Josefa sběratel Jiří Uhlíř z Hostovlic na Čáslavsku, který před deseti lety založil Muzeum cyklistiky na zámku Nové Hrady.



Posted: 2017-02-28 15:00:26