person_outline
search

bannersokolka1

Lesopark Martinská stěna

Lesopark nesoucí název Martinská stěna byl zbudován patrně již za první republiky, kdy o toto místo pečoval tehdejší německý okrašlovací spolek Hubertus. I přes dlouhé období úpadku se podařilo lesopark obnovit a dnes patří k nejoblíbenějším částem Dobřan.

Lesopark Martinská stěna se nachází na okraji městečka Dobřany, které leží jen pár kilometrů jižně od Plzně. Za první republiky byl velmi vyhledávaným místem pro odpočinek, relaxaci a konaly se zde i různé kulturní akce. Poválečné období však tomuto koutu Dobřan nepřálo a úpadek na sebe nenechal dlouho čekat. Lesopark Martinská stěna se pomalu měnil v džungli plnou houštin, zarostlých cestiček a smutek vyvolávaly i ruiny kapličky.

Během posledního desetiletí se však lesoparku vrátil jeho půvab a kouzlo. Prvním krokem k probuzení tohoto jedinečného místa k životu bylo obnovení a vysvěcení kapličky Čtrnácti svatých pomocníků v nouzi. Dnes nabízí Lesopark Martinská stěna více než 2 km upravených cestiček, 14 zastavení s popisky různých symbolů (Srdce, Zvon, Kříž), přírodní divadlo, labyrint a mnoho dalšího. Lesopark tak opět plní své původní funkce – návštěvníci se zde mohou projít v krásné přírodě, načerpat energii a během toho se i vzdělávat.
 



Posted: 2017-03-01 14:46:52