person_outline
search

bannersokolka1

Těšínské divadlo Český Těšín

Těšínské oblastní divadlo bylo pod kuratelou Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě zřízeno v srpnu roku 1945. Přes nejednoduchý vývoj si divadlo zachovalo své původní kouzlo a dnes je ojedinělou výjimkou, neboť v něm působí umělecké soubory hned dvou národností, Česká a Polská scéna.

Opona nového těšínského divadla se poprvé roztáhla 6. října 1945 a diváci si mohli vychutnat Vrchlického Noc na Karlštejně. Zjara roku 1946 došlo k osamostatnění divadla, které bylo přejmenováno na Divadlo těšínského Slezska. Později bylo zestátněno a majiteli byly střídavě město Český Těšín, obecní úřad Karviná a krajský úřad v Ostravě.

V roce 1951 vznikl v divadle druhý soubor s názvem Polská scéna, která je i dnes jediným polským profesionálním divadlem s působností mimo Polsko.
K podstatné změně došlo na konci sezóny 1960/61, kdy se všechny soubory přestěhovaly do dnešní moderní budovy. Současný název Těšínské divadlo Český Těšín byl ustanoven roku 1991.

Pod střechou Těšínské divadlo Český Těšín působí i Loutková scéna Bajka, která zpravidla připraví tři premiéry v jedné divadelní sezóně a to ve dvou jazykových verzích.



Posted: 2017-03-02 16:09:52