person_outline
search

bannersokolka1

Zimní prohlídky zámku Mělník

Dominantou Mělníka je zámek a od zámku je nádherný pohled na soutok Labe a Vltavy, posvátnou horu Říp i vinice svaté Ludmily.

V době, kdy se zde narodila a žila kněžna Ludmila, byl zámek obýván vdovami českých králů a knížat. Teprve za vlády císaře Karla IV. se město stává věnným majetkem českých královen a kněžen. Jeho poslední manželka dala přestavět zámeckou kapli v gotický styl. Jako poslední zde žily manželky Jiřího z Poděbrad. Poté byl hrad obýván různými šlechtickými rody.
 

Prohlídka zámku Mělník

Prohlídky zámku (trvají přibližně 40 minut) probíhají buď s českým průvodcem v každou celou hodinu (minimální počet 5 osob) nebo individuálně. Při individuální prohlídce je možnost zakoupit tištěného průvodce v několika jazykových mutacích.

Na zámku Mělník můžete obdivovat jeho unikátní prostory plné významných malířských či sochařských děl, starobylých kusů nábytku nebo jiných rozličných zajímavostí. Zde je seznam pokojů, které pamatují již opravdu dlouhou historii.

Od 1. 1. 2017 do 31. 3. 2017 denně od 9:30 do 16:00 hod. (poslední prohlídka v 15:30 hod.).


Prohlídka vinných sklepů

Rozloha sklepení je 1500 m2 a pochází z 11.a 14. století. Jsou zde umístěny sudy 100 – 200 let staré, které slouží pouze pro dekoraci, vytvoření atmosféry a představy jak kdysi vypadalo zámecké vinařství a sklepení. Sklepení se dělí na 3 na sebe navazující sklepy. V prvním „produkčním“ sklepě je lis, vinifikátory, odkalovací nádrže, chlazení/ohřev, kvasné tanky na víno a sekt, mobilní křemelinový filtr. Ve druhém „tankovém“ sklepě, který slouží hlavně k uskladnění vína, jsou nerezové tanky do klenby o objemu 1.500 – 2.000 l, sudy barrique pro produkci barikových vín a šteláře pro část produkce sektů vyráběných klasickou metodou.

Ve třetím sklepě „sektárně“ uvidíte tanky o objemu 500 l, 1000 l a 2000 l pro uskladnění vína před stáčením. V předsklepí sektárny se nachází stáčírna se zásobním tankem, mikrofiltrační sestavou, plnícím zařízením, korkovačkou, agrafovačkou a etiketovačkou.

Prohlídka včetně degustace (pouze pro skupiny nad 9 osob) probíhá denně od 9:30 do 16:30 hod.



Posted: 2017-03-13 16:06:10