person_outline
search

bannersokolka1

Jeskyně Na Turoldu - podzemní labyrint se smaragdovým jezírkem

Jeskyně Na Turoldu jsou jedinými zpřístupněnými jeskyněmi v jurském vápenci v ČR a leží v přírodní rezervaci vrch Turold na okraji města Mikulova. Místo krápníků jeskyni zdobí unikátní "turoldská výzdoba" - korozní tvary, podobné korálovým útesům, které evokují procházku po dně jurského moře.

Spolu s jeskyní Liščí díra tvoří 2,5 km dlouhý labyrint chodeb. Na rozdíl od ostatních zpřístupněných jeskyní vznikla na zlomech a puklinách ve vápencích druhohorního stáří, postižených mladým alpínským vrásněním. Jedná se vrstevní, korozně erozní jeskyně s pozdější remodelací dutin řícením a pohybem horninových bloků.

Zpřístupněn je i tzv. Jezerní dóm - část jeskyně, v níž se nachází jezírko se smaragdově zbarvenou vodou. Jezerní dóm je ze zpřístupněné části největším prostorem podzemního komplexu. Jeho délka dosahuje 30 metrů a šířka 17 metrů. Vedle jezírka můžete obdivovat jeskynní výzdobu, která vznikala chemickým rozpouštěním. Jedná se o jakousi "kamennou pěnu", ve které jsou krystalky kalcitu. Vyvolává proto pocit, že se procházíte po dně korálového útesu.

V červenci a srpnu zde probíhají oblíbené noční prohlídky jeskyně. Konají se každé úterý od 19 do 21 hodin (po 15min.).



Posted: 2017-03-16 08:29:21