person_outline
search

bannersokolka1

Horní zámek Panenské Břežany

Jsou místa, kudy kráčely dějiny, a přesto se na ně poněkud zapomnělo. Jedním z nich je vcelku nevelký barokní zámek v Panenských Břežanech. Místo, které bude navždy spojeno se jménem geniálního architekta barokní gotiky Santiniho-Aichela, jehož rukopis je nesmazatelně vepsán do kaple sv. Anny.

S tímto místem byly spjaty osudy dvou významných prvorepublikových podnikatelů židovského původu. Stejně tak jako jsou s místem nerozlučně spjati dva nacističtí zločinci Karl Herman Frank a Reinhard Heydrich.
 

Něco málo o historii horního zámku

Horní zámek v Panenských Břežanech sloužil původně jako rezidence benediktinského kláštera sv. Jiří na Pražském Hradě, byl vybudován na přelomu 17. a 18. století. Na počátku 18. století nechala abatyše svatojiřského kláštera Františka Helena Pieroni da Galiano vystavět poblíž zámku kapli svaté Anny. Návrh kaple svěřila mladému nadanému umělci Janu Blažeji Santinimu-Aichelovi, který zde poprvé užil svou koncepci paprsčité centrály.

Po zrušení kláštera v důsledku josefinských reforem se pozemky dostaly do majetku Matyáše Friedricha von Riese-Stallburga, jenž po sobě zanechal tzv. dolní zámek. Na začátku 20. století získal oba zámky v Panenských Břežanech židovský podnikatel v cukrovarnickém průmyslu Ferdinand Bloch-Bauer. Portrét jeho manželky Adele, tzv. „Dáma ve zlatém“, od Gustava Klimta se právem stal ikonou secesního malířství. Ve 20. letech 20. století si horní zámek koupil Friedrich Gerstel, majitel významné nábytkářské firmy. Krátce po vzniku Protektorátu Čechy a Morava byly oba zámky arizovány a usadili se v nich prominentní nacisté. Horní zámek obýval státní tajemník a později státní ministr pro protektorát Karl Hermann Frank. Naopak dolní zámek užíval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich s manželkou Linou a dětmi.

V roce 2012 získalo horní zámek Oblastní muzeum Praha-východ, příspěvková organizace Středočeského kraje, které zde vybudovalo Památník národního útlaku a odboje. Moderní interaktivní expozice památníku „Zločin a trest“ ukáže návštěvníkům jedno z nejhrůznějších období českých dějin. Během prohlídky se návštěvníci ponoří do událostí vedoucích k rozpadu první Československé republiky, spatří unikátní repliku „pankrácké gilotiny“, projdou vlakem symbolizujícím obludné transporty židovského obyvatelstva do koncentračních táborů a budou svědky zločinů vysokých představitelů Protektorátu Čechy a Morava. V závěru prohlídky zasednou v soudní síni, v níž bylo rozhodnuto o trestu nad válečnými zločinci a kolaboranty s německou okupační mocí.
 


Posted: 2017-03-24 13:10:12