person_outline
search

bannersokolka1

Vynášení zimy v České Skalici 2017

Na smrtnou neděli dopoledne budou děvčata z folklorního souboru Barunka obcházet s lítem obyvatele České Skalice s přáním hezkého jara a s koledou. Odpoledne ve 14 hodin vyjde průvod v čele s Mořenou - Zimou z Husova náměstí.

Pokud bude hezké počasí, půjde průvod bažantnicí do Ratibořic k Viktorčině splavu, kde bude Mořena odstrojena a utopena v řece Úpě (po cestě se mohou k průvodu přidat další zájemci, u zámku přibližně v 15 hodin). V případě nepříznivého počasí utopíme Zimu u maloskalické tvrze u Muzea Boženy Němcové v České Skalici.
 

Morana či Smrtka

Typickou oslavou konce zimy bylo vynášení Smrti – Morany. Jméno je odvozené od slovního kořene „mor“, což znamená smrt. Z původně magického obřadu se postupem času stala spíš zábava. Na dřevěnou hůl obalenou slámou se navlékly dívčí šaty, poté se postava zdobila pentlemi a na krk se jí věšely „korále“ z bílých vyfouknutých vajec a prázdných šnečích ulit (symbolů smrti). Průvod vynesl figurínu, symbol všeho zlého, za vesnici a hodil ji do vody nebo svrhnul ze skály. Obřad házení do vody vzpomíná Ovidius u Římanů, nechyběl ani u Slovanů a Germánů. Zpátky do vsi se pak přinášely svěží rašící větvičky zdobené pentličkami, kterým se říkalo „líto“ a jež symbolizovaly léto. Často byl obřad spojen s prvky věštění. Někde například měl do roka zemřít ten, kdo po utopení Smrtky přišel zpět do vsi poslední. Návrat průvodu proto míval podobu divokého běhu o život.


Posted: 2017-03-20 12:07:10