person_outline
search

bannersokolka1

Netopýři na hradě Bítov

Palác, obývaný v průběhu staletí mnoha pozoruhodnými osobnostmi, je dnes letním útočištěm netopýrů velkých. Prastará sklepení pak slouží jako zimoviště pro dalších sedm druhů letounů.

Půdu nad hradním palácem využívá letní kolonie netopýra velkého. Zhruba 80 samic tohoto našeho největšího netopýra zde každoročně přivádí na svět svá mláďata.

Velká a teplá půda je pro netopýry ideální úkryt, v okolních lesích navíc nacházejí dostatek potravy, kterou tvoří zejména střevlíci a další velcí brouci.

Hrad však není zcela osiřelý ani v zimním období. Místní sklepení totiž slouží jako zimoviště pro několik dalších druhů letounů. Od listopadu do března se tu můžeme setkat například s netopýrem dlouhouchým, černým, někdy i s vrápencem malým. V mrazivých zimách zde bývají zastiženi také netopýr pestrý, rezavý nebo parkový. V některých letech se v počtu až několika desítek jedinců objevují i netopýři hvízdaví, kteří se ukrývají ve štěrbinách kolem dveří.

Více o místních létajících obyvatelích se můžete dozvědět prostřednictvím pracovního listu Netopýři na hradě Bítov, který je v tištěné podobě k dispozici v pokladně hradu.



Posted: 2017-04-12 12:16:59