person_outline
search

bannersokolka1

Věž Jičín - originální ubytování a expozice Petra Hebera

Stylová galerie "Věž Jičín" představuje nový koncept romantického spojení umění a pobytu v renesanční stavbě jičínské "vodní věže". Na pěti podlažích se zde nacházejí ložnice, koupelna, salonek, vstupní hala a sklepní šenk.

První písemná zmínka o jedné z nejstarších staveb v Jičíně, v historických pramenech zvané prostě "Věž", se nachází v listině Mikuláše staršího Trčky z Lípy vydané 6. července 1502. Byla vystavěna na hrázi rybníka Kníže, nad tokem řeky Cidliny, která ji napájela vodou. Roku 1543 byla původně dřevěná stavba přestavěna do současné renesanční podoby.

Čtvercová stavba sestává z kamenných kvádrů o pěti odděleních se stanovou střechou původně krytou šindelem a následně břidlicí. Na východní straně jsou sluneční hodiny. Uvnitř v přízemí byl čerpací tlakostroj poháněný vodním kolem, jímž se čerpala voda a tlačila železnými rourami do nejvyššího patra do měděné nádrže. Odtud se pak vedla do města do kašen a do zámku borovými rourami spojovanými železnými zděřemi.

V roce 1993 zakoupil věž od města výtvarník Petr Heber a přeměnil ji v galerii svého díla. V roce 2013 prošla Věž celkovou rekonstrukcí, v rámci které byla do své současné podoby.



Posted: 2017-04-17 05:54:47