person_outline
search

bannersokolka1

Koulení kola z Lednice do Brna 2018

Tříčlenná družstva koulí dřevěné kolo od žebřiňáku malebnou krajinou pod Pálavou po cyklostezce z Lednice do Brna, rekonstrukce běhu legendárního koláře Jiřího Birka. Závod startuje z náměstí v Lednici a velké množství družstev se bude snažit dokoulet kolo po stezce až na Starou radnici v Brně.

Podle staré brněnské pověsti se roku 1636 vsadil zručný kolář Jiří Birk v šenku lednickém nad džbánkem dobrého moravského vína, že za svítání porazí strom, vyrobí z něj kolo a dokulí jej z Lednice k městským branám Brna dříve, než slunce za jeho hradby zapadne.

A tak se také stalo. Kolo předal starostovi Gabrielu Grimmovi, který jej nechal zavěsit v radnici na věčnou památku. Od té doby jsou dvěma hlavními symboly města brněnský kolo a drak. Po tomto husarském kousku někteří Birka obdivovali, ale více bylo těch, co si začali šuškat, že to není možné a že dozajista má Birk spolky s rohatým. A tak kolář zemřel po mnoha letech bídy zatracen a v zapomnění.

Trasa vede malebnou krajinou luk, vinic a hájů jižní Moravy pod dominantní siluetou Pálavy po cyklostezce od zámku v Lednici, krásným parkem do vinařské vísky Pavlova a pak do Strachotína – Pouzdřan – Vranovic – Židlochovic – Rajhradic a po cyklostezce z Modřic podél Svratky a okolo Zvonařky a Tesca až na Starou radnici v Brně.



Posted: 2017-04-17 15:15:56