person_outline
search

bannersokolka1

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové 2017

Gastroslavnosti jsou pořádány k poctě legendy české kuchyně M. D. Rettigové, která v Litomyšli žila posledních 11 let svého života. Slavnosti jsou proto zaměřeny na propagaci české kuchyně, kvalitních regionálních potravin, zároveň však kladou důraz i na inovaci a experiment.

Po šesté se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována.


Letos na téma "Knedlíky a šmorny"


Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.

11:00 – 12:00      Smetanovo náměstí
TOBOGAN
živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností
můžete se těšit na Ditu P. a další hosty          
 
12:00 – 18:00      Gastrofestival na Smetanově náměstí
Knedlíky a šmorny jako hlavní téma povídání zajímavých hostů, kuchařských prezentací a zábavných soutěží - moderuje Aleš Cibulka
S vařečkou v ruce se představí: členové národního týmu AKC ČR Norbert Hojda a Petr Vlásek, Petr Kosiner - šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička, Lukáš Ende, Jan Škeřík – barista roku 2017, herečka  a kuchařka Markéta Hrubešová, a další
SVÍČKOVÁ OPEN – již tradiční soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry
Kuchařské klání dvoučlenných týmů odborných škol
Ochutnávky pokrmů, připravených vybranými restauracemi
Prezentace výrobků odborných škol z Čech, Francie, Polska a Itálie
Prezentace partnerských měst - Salaš U Franka Levoča, Gourmet Team Japonsko, Roden
Prodej místních produktů a regionálních potravin
Dětský program se zdobením Pardubických perníků a školičkou vaření        
19:00 – 22:00      Smetanovo náměstí
Irský hodokvas
Nejen tradiční irské pokrmy a nápoje, ale také typická hudba a tanec doprovodí večerní posezení příznivců smaragdového ostrova



Posted: 2017-04-21 10:48:45