person_outline
search

Filmový uzel Zlín

Pojďte s námi do světa filmu a fantazie! Čtyři patra plná animace, zábavy, filmové historie a kreativity v místě, kde tvořila Hermína Týrlová a Karel Zeman. Nově zrekonstruovaná budova v areálu zlínských filmových ateliérů.

Multimediální komplex filmového centra ve Zlíně je výjimečný celek, který ve čtyřech patrech svých dvou budov o celkové podlahové ploše více než dva tisíce metrů čtverečních nabízí nejrůznější výstavy, workshopy anebo tematické večery, kde si každý přijde na své.

Jedno podlaží, takzvané Patro legend, se věnuje historii zlínského filmu a filmových ateliérů i osobnostem, které tady žily a pracovaly. Další podlaží reflektují soudobou vlastní i cizí tvorbu a trendy. Jednotlivá patra a jejich pojetí se liší v závislosti na věku, jsou plně variabilní a každá generace si zde přijde na své.
 

Expozice filmového centra

První podlaží je přístupné dvěma vchody a na konci hlavní třídy vedoucí od vrátnice napříč areálem filmových ateliérů. Vlevo najdete recepci, kde lze zakoupit vstupenky, suvenýry a propagační předměty. Vpravo se nachází stylová kavárna, která nabízí vynikající kávu, domácí zákusky a také doprovodný kulturní program.

Patro legend se nachází ve druhém podlaží - obsáhle nahlíží do historie filmových ateliérů. Můžete se zde seznámit se vznikem a vývojem zlínského filmu od poloviny 20. let 20. století. Součástí expozice je připomínka největších zdejších osobností, jejich života a tvorby. Součástí nápaditého audiovizuálního řešení expozice jsou rovněž projekce a filmové plakáty.

Třetí patro se věnuje pravidelným výstavám různých autorů, technik a formátů. V současné době je zde zpřístupněna výstava fotografií Antonína Horáka - fotografa, kameramana i režiséra, jedné z výrazných osobností zlínského filmu. Snímky zachycují jedinečnou atmosféru Zlína 30. a 40. let.

Čtvrté patro Filmového uzlu Zlín patří animované postavičce dlouhonosého prasátka Lojzíka autorů Táni a Pavla Ondrášikových. Interaktivní výstava s názvem Tvořivý chlívek je rájem pro tvořivé děti, které se tu naučí Lojzíka nakreslit, složí si velké magnetické puzzle, storyboard k vlastnímu příběhu, zhlédnou animovanou ukázku nebo se svezou na dřevěném jezdícím prasátku.
 

Z historie filmové tvorby ve Zlíně

Počátky filmové tvorby ve Zlíně jsou spojeny s rozvojem obuvnického koncernu Baťa a jeho potřebou propagace. Vedení závodů pro tento účel zvolilo film, do Zlína se v polovině 30. let minulého století stěhovali filmaři z Prahy, například režisér Elmar Klos, producent Ladislav Kolda či fotograf, střihač a kameraman Alexandr Hackenschmied. V ateliérech začaly vznikat kromě reklamních filmů také snímky dokumentární a instruktážní, školní i cestopisné, rovněž první pokusy o filmy kreslené. Za 80 let existence ateliérů v nich bylo vyrobeno téměř 1 800 filmových titulů.
 

Co vás čeká ve Filmovém uzlu?


Kavárna a recepce - 1.NP
Vychutnejte si výbornou kávu i besedy se zajímavými hosty a další akce v naší stylové filmové kavárně. Na recepci si také můžete zakoupit námi vydanou knihu o Hermíně Týrlové nebo pohádky O prasátku Lojzíkovi.

Patro legend - 2.NP
Jedinečná expozice o vzniku a historii filmových ateliérů ve Zlíně a osobnostech, které zde působily: Karel Zeman, Hermína Týrlová, Elmar Klos, Zdeněk Liška, Josef Pinkava a další významní tvůrci.

Patro výstav - 3.NP
Multifunkční patro snadno přizpůsobitelné různým uměleckým výstavám, kulturním akcím a workshopům. Součástí je malý kinosál, ve kterém promítáme např. krátké snímky vytvořené návštěvníky animačních dílen.

Tvořivý chlívek - 4.NP
Zábavné patro pro děti s příběhy O prasátku Lojzíkovi. Naučí se kreslit postavičku prasátka, poznají storyboard, jak se dělá animace, zacvičí si s Lojzíkem a podívají se na ukázku nového seriálu, který vzniká přímo ve Filmovém uzlu.

Workshopy animace pro školy i veřejnost
Vytvořte si vlastní krátký animovaný snímek pod vedením zkušených animátorů. Naučíte se základy ploškové a prostorové animace, tvorbu příběhu, scény, postav. To vše v plně vybavené animační a tvůrčí dílně.

Nabízíme workshopy pro školy, školky a pro veřejnost, jedno i vícedenní tematické workshopy, letní příměstské animační tábory.

Seriál O prasátku Lojzíkovi
Ve zlínských filmových ateliérech se opět tvoří. V našem profesionálním studiu vzniká nový český animovaný seriál manželů Ondrašíkových — O prasátku Lojzíkovi.



Posted: 2017-04-24 12:51:04