person_outline
search

bannersokolka1

Muzeum panenek a medvídků v Troskovicích

Nedaleko zříceniny hradu Trosky v Troskovicích se nachází muzeum panenek a medvídků. Rozsáhlá expozice čítající více než 1000 exponátů představuje vývoj panenek a medvídků od roku 1840 až po současnou uměleckou produkci. Expozice svým ojedinělým rozsahem zaujme návštěvníky všech věkových skupin.

Na své si zde přijdou děti, sběratelé a ti, kteří se zabývají výrobou panenek. Najdete tu také unikáty a panenky s osudovými příběhy. Muzeum v Troskovicích se jako jediné ve světě snaží představit panenku i v jiných funkcích, které kdy zastávala a zastává. Uvidíte tak např. panenku, která prošla koncentračním táborem, či panenku určená jako dárek paní Haně Benešové. Zajímavá je také celoporcelánová panenku z roku 1840, která sloužila k výchově mladých šlechtičen, panenka určená pro zdravotní sestry a porodní asistentky z roku 1900 či replika Sv. Juliána – čůrajícího chlapečka z Bruselu.

Ukázkou rozvoje techniky a elektroniky je nejnovější model elektronického baby, americký patent, nedávno testovaný na mexické universitě. Na tomto robomiminu se sledovala připravenost studentů k rodičovství. Lze ho připojit k počítači, má mnoho programů a stupňů nastavitelné obtížnosti péče. Graf okamžitě vyhodnocuje úspěšnost plnění mateřských povinností.

Jako jediná instituce tohoto druhu získalo Muzeum v Troskovicích povolení Policejního presidia v Praze vystavit na veřejnosti panenky Páju a Jáju. Jedná se o demonstrační panenky, na které má patent ČR a jsou určené pro oddělení kriminální policie, aby usnadnily komunikaci při výslechu týraných a zneužívaných dětí.

Návštěvníky čeká prohlídka obohacená o autorský originál – unikát ztvárňující mladší dcerku současného presidenta Baracka Obami. Milý úsměv panenky Sashy Obama v životní velikosti okouzlí určitě každého návštěvníka.

V muzeu si prohlédnete kromě starožitných i moderních panenek plyšáky, dřevěné hračky, pokojíčky pro panenky, fotografie a dětské kočárky. Muzeum panenek a medvídků pod Troskami povyšuje fenomén panenka nad pouhou hračku. Toto dokladuje i zcela nově otevřený exkluzivní výstavní prostor. Zde je expozice rozdělena na několik scenérií. Dominující je zákoutí Fantazie od protinožců australské výtvarnice Seleny Saxton, Jak se rodí princezny, Jak se rodí rockeři a Česká nej s nejluxusnějším dětským kočárkem zlaceným čtrnáctikarátovým plátkovým zlatem, vyrobeným v Česku a unikátní panenkou Charlotte modelovanou dle dcery Karla Gotta.



Posted: 2017-04-26 13:39:29