person_outline
search

bannersokolka1

Třeboňská nocturna 2017

Letní festival klasické hudby Třeboňská nocturna přináší špičkové české a zahraniční interprety a nabízí návštěvníkům Třeboně hudbu, kterou jindy nabízejí nejváženější česká i světová podia. Letošní, již 14.ročník, představí Elenu Mosuc, Jana Mráčka, Romana Janála, Dashu ad.

Hudební festival bude mít svou předehru dne 10. 7. 2017 v Divadle J. K. Tyla, kde představí umění mladých. Letní festival tak navazuje na úspěšný zimní cyklus, jehož koncerty měsíc, co měsíc vyprodávají třeboňské divadlo. Tento první z celkem šesti koncertů festivalu přiláká příznivce Základní umělecké školy Třeboň, která již po léta vychovává řadu skvělých hudebníků, z nichž se často stávají členové celé řady významných hudebních těles. Vstupné na toto představení je dobrovolné a poté se slavnostně předává zástupcům centra Arpida.

Slavnostní zahájení festivalu se koná dne 11. 7. 2017 v prostorách Konírny Zámku Třeboň. Pozvání od organizátorů festivalu přijal houslista Jan Mráček, který v roce 2010 získal druhou cenu v mezinárodní soutěži Pražské jaro. Od roku 2011 je nejmladším sólistou v historii Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V rámci mistrovských kurzů spolupracoval s takovými osobnostmi jako Idou Haendel nebo Stephenem B. Shippsem.

Další koncert festivalu hostí barytonistu Romana Janála a harfistku Hanu Müllerovou. Roman Janál pravidelně vystupuje v Národním divadle v Praze. Působí i v divadlech v Brně a v Ostravě, pravidelně se účastní jak českých, tak mezinárodních festivalů, například v Londýně nebo v Amsterdamu. Získal dokonce Cenu Thálie, a to za roli Polluxe v inscenaci Rameauvy opery "Castor a Pollux" v Národním divadle.

Jaroslav Tůma spolu s Mihály Könyves-Tóthem rozezvučí dne 13. 7. 2017 nádherné gotické prostory kostela sv. Jiljí v Třeboni. Jaroslav Tůma bude hrát na varhany a Mihály Könyves-Tóth rozehraje svůj um s trubkou, je to totiž laureát mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2016. Třeboňská nocturna se stala partnerem soutěže Pražské jaro a jeden koncert je pravidelně věnován oceněnému umělci. Po předešlých laureátech oborů klarinet, lesní roh a varhany, Francovi Russo, Kateřině Javůrkové a polském varhaníkovi Karolu Mossakowském, přivítáme i v letošním roce laureáta této soutěže.

V pátek 14. 7. se můžete těšit na vystoupení Big Bandu Felixe Slováčka společně s Dashou, kterou můžete znát například ze Stardance, kde zpívala společně s Moondance Orchestrem. Tato muzikálová zpěvačka získala v roce 2010 Cenu Thálie a je považována za jednu z nejtalentovanějších českých zpěvaček současnosti. Spolu s Dashou vystoupí ještě swingový zpěvák Jan Smigmator. Ten společně s Dashou uvádí hudební pořad Klub Evergreen na vlnách Dvojky Českého Rozhlasu.

Závěrečný koncert proběhne 15. 7. 2017, kdy festival bude ukončen programem, který připraví světoznámá rumunská operní pěvkyně Elena Moșuc spolu s Jihočeskou filharmonií a dirigentem Janem Chalupeckým. Elena Moșuc dorazí do Třeboně rovnou z veronské Arény, kde bude vystupovat pár dní před třeboňským koncertem v roli Gildy ve Verdiho opeře Rigoletto. Kromě rumunské Národní Opery vystupuje zároveň téměř po celém světě, například v Paříži, Londýně, Římě, Mnichově, a dokonce i v USA, Japonsku a Číně. Jihočeská filharmonie si spolu s výzmamnou rumunskou sólistkou připravila program k Poctě Emy Destinnové.

Program 2017:

10.7.2017 - Pódium mladých, 11.7.2017 - Jan Mráček / housle,
12.7.2017 - Roman Janál / baryton, Hana Müllerová-Jouzová / harfa,
13.7.2017 - Jaroslav Tůma / varhany, Mihály Könyves-Tóth / trubka (Maďarsko),
14.7.2017 - Big Band Felixe Slováčka, Dasha, Jan Smigmator,
15.7.2017 - Elena Mosuc / soprán, Jihočeská filharmonie, Jan Chalupecký / dirigent     

Festival Třeboňská nocturna se za dobu jeho trvání stal vrcholem kulturního dění v tomto městě a kraji. Po celý týden, město žije festivalem, společně s jeho posluchači, účinkujícími i významnými osobnostmi z oblasti kulturního, obchodního i politického světa. Festival přináší radost lázeňským hostům, turistům, kteří si svoji dovolenou plánují na termín festivalu, milovníkům tohoto druhu umění z celého kraje i republiky a především seniorům, kteří nemají prostředky na poslech ve velkých městech.           



Posted: 2017-05-17 11:42:22