person_outline
search

bannersokolka1

Veslařský kanál Račice

Veslařský areál vznikl v 70. a 80. letech 20. století na místě bývalé pískovny. Za dobu své existence hostil řadu významných sportovních akcí – mistrovství světa veslařů, světové poháry v kanoistice a světový šampionát dračích lodí. Areál je v současnosti přístupný veřejnosti a nabízí prostor pro ši

Veslařská dráha v Račicích vznikla na místě bývalé pískovny a byla dokončena v roce 1986. Původcem nápadu byl ředitel pískovny v Račicích a veslařský trenér Miroslav Švagrovský. Areál je vybaven věží pro rozhodčí, budovou loděnice, hotelem, vysokokapacitními parkovišti, provozní budovou, objekty pro šatny a sprchy pro závodníky a hledištěm pro 5 000 diváků. Konaly se zde akce významného světového charakteru: 2002 FISA World Masters Regatta, Mistrovství světa juniorů ve veslování 1986, Mistrovství světa v kanoistice juniorů 1993, Mistrovství světa ve veslování 1993, v roce 1999 i Mistrovství světa v rybaření.
 
Celková délka vodního kanálu je 2 350 m a jeho šířka je 130 m. Kanál umožňuje pořádání závodů až na 2 000 m. Kolem celého kanálu vede silnice o celkové délce 5 km (kam jezdí auta jen v době pořádání závodů), kterou si oblíbili in-line bruslaři.
 
Vstup do areálu je možný bezplatně a neomezeně, vyjma několika velkých mistrovství v letní sezoně. Zaparkovat lze na velkých přilehlých parkovištích. V areálu je také restaurace se čtyřmi bowlingovými drahami a za pěkného počasí bývá otevřeno také občerstvení u hlavní rozhodčí věže.
 
Lov ryb je povolen pouze z ostrova a z částí břehů ohraničených kolmými průměty konců ostrova na bližší břeh ostrova – vyznačeno tabulemi. Od 1. 11. do 28. 2. je lov ryb povolen po celé ploše kanálu (pokud jsou odstraněny bójky). Na revíru platí zákaz lovu ryb při závodech veslařů a kanoistů.

Areál je v současnosti přístupný veřejnosti a nabízí prostor pro širší sportovní vyžití.



Posted: 2017-03-03 07:40:42