person_outline
search

bannersokolka1

Divácká galerie v Moravském divadle v Olomouci

Moravské divadlo Olomouc je jediné divadlo se třemi uměleckými soubory na střední a východní Moravě. V galerii je 12 boxů rozdělených paravány,součástí je také společenský salónek.

Po dlouhých čtyřech letech byla divácká galerie v Moravském divadle v Olomouci opět otevřena. Diváci si tak mohou znovu vychutnávat divadelní umění z takzvaného bidýlka, které bylo uzavřeno z bezpečnostních důvodů kvůli nevyhovujícím podmínkám.
 
Minulostí je i nepohodlná cesta do galerie, která vedla přes schodiště do sálu Moravské filharmonie. Nyní mohou návštěvníci využít hlavní schodiště ve foyer divadla. Během prací byla totiž propojena galeriedruhým pořadím balkonu. Otevřením galerie se zvýšila kapacita o 32 míst v celkem 12 boxech a divadlo tak v současné době nabízí 430 míst.

Moravské divadlo Olomouc je stálou českou divadelní scénou již od roku 1920, kdy v budově na dnešním Horním náměstí navázalo na devadesát let starou historii Königliches städtisches Theater. S dějinami olomouckého divadla je spojeno mnoho významných jmen. Patří k nim například Gustav Mahler, Eduard Haken, Josef Bek či František Řehák.

Klasicistní budovu Moravského divadla Olomouc postavil podle plánu vídeňského architekta Josefa Kornhäusela v roce 1830 stavitel Karel Biefeld. Moravské divadlo Olomouc je jediné divadlo se třemi uměleckými soubory na střední a východní Moravě. Do budovy divadla se chodí především na balety, opery, klasické operety, muzikály, činohry a pohádky, případně do přilehlého sálu Reduta na koncerty Moravské filharmonie.
 
Každoročně v květnu probíhá v Moravském divadle Olomouc jeden z největších mezinárodních divadelních festivalů v České republice – Divadelní Flora.



Posted: 2017-01-12 10:57:51