person_outline
search

bannersokolka1

Festival Jeden svět 2017

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech, který je v současnosti největším lidskoprávním filmovým festivalem na světě. Každoročně ho navštíví více než sto tisíc diváků. Festival se koná nejen v hlavním městě, ale i v dalších 33 českých a moravských městech.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech je největším lidskoprávním filmovým festivalem na světě a každoročně ho navštíví více než sto tisíc diváků. Po promítání v Praze se projekce stěhují do dalších měst, součástí programu jsou workshopy, semináře, besedy i setkání. Jeden svět je místem pro výměnu názorů a zkušeností, kde mají diváci možnost diskutovat o tématech filmů nejen s filmovými tvůrci, ale i s odborníky na danou problematiku.

Filmy Jednoho světa přinášejí komplexní informace týkající se celého spektra lidskoprávních, zahraničněpolitických a společenských témat. Festival dokazuje, jak efektivním nástrojem může být dokumentární film, využívá-li se strategicky ke zvyšování povědomí, vzdělávání, prosazování lidských práv, podněcuje-li debaty a propaguje sociální integraci.

Cílem aktivit festivalu je povzbuzovat ve svých divácích a divačkách pocit spoluzodpovědnosti za chod společnosti a podporovat v nich občanský aktivismus. V rámci festivalu je udělována dosud jediná česká mezinárodní lidskoprávní cena Homo Homini. Každoročně ji získávají osobnosti či skupiny, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv. Oceněným a jejich blízkým přináší morální podporu i větší pozornost mezinárodní komunity.
 

 
Praha už po 19. hostí největší festival dokumentů o lidských právech na světě, Jeden svět. Jeho letošním tématem je Umění spolupráce, odstartuje 6. března a poběží v osmi pražských kinech a v Diváckém centru v Galerii Lucerna. Vedle kvalitních dokumentů o zásadních společenských, politických a ekologických tématech a diskusí s filmovými tvůrci a protagonisty nabídne třeba také projekty virtuální reality. Díky nim se můžete zdarma podívat na dokumenty tak, jak jste je možná ještě neviděli.
 
VIRTUÁLNÍ REALITA
Virtuální realita viděná skrze speciální brýle překračuje hranice tradičního dokumentu na plátně a vrhá vás přímo do děje, přímo do kůže hlavních protagonistů. Tak můžete třeba zažít, jaké to je, když přicházíte o zrak, nebo když jste zavření v detenci.
 
OSCAROVÉ FILMY
Dva filmy, které letos promítá Jeden svět, získaly nominace na Oscara. První, Darované housle / Joe’s Violin, se budou promítat v kategorii Jeden svět dětem. Na druhý, Fuocoammare (Požár na moři) / Fuocoammare (Fire at Sea) oceňovaného italského režiséra původem z Eritrey, můžete zajít 7., 10. nebo 12. března.
 
KDO PŘIJEDE?
Festival pozval celou řadu významných hostů – režisérů, aktivistů, umělců a protagonistů. Do Prahy přijede například silně slabozraký americký fotograf Bruce Hall, který fotí hlavně své dva autistické syny, a jehož fotografie budou vystaveny v Diváckém centru v Galerii Lucerna, nebo Hanna Halmeenpää, finská environmentální aktivistka.
 
PŘIJĎTE S DĚTMI I S BABIČKOU
V Diváckém centru bude po celou dobu festivalu fungovat dětský koutek. Na film můžete vzít i opravdu malé děti – jedna z projekcí bude tzv. baby-friendly, s více světlem v sále, tišším zvukem filmu a bez nutnosti, aby byly děti potichu. Senioři můžou do kina za polovic.
 
ÚPLŇKOVÁ CYKLOJÍZDA
Na kole večerní Prahou a při úplňku? Jak jinak se dopravit na film o dívčí skupině z Los Angeles, které spojuje láska k cyklistice a ženská práva. Za svitu měsíce a osvětlených kol se můžete projet Prahou. Cyklojízda, ve spolupráci s organizací Rekola, povede do kina Bio Oko, kde následuje projekce filmu. Akce se zúčastní i mezinárodní hosté festivalu.
 
TANEČNÍ WORKSHOP
Choreograf a tanečník Thierry Niang ve filmu rozpohybuje i dvaadevadesátiletou Blanche trpící Alzheimerovou chorobou. S Thierrym a vybranými českými tanečníky i tanečnicemi se v sobotu odpoledne uvolníte a na chvíli zapomenete na strasti každodenního života.



Posted: 2017-03-01 07:29:07