person_outline
search

bannersokolka1

Hernychova vila – kulturní centrum Městského muzea v Ústí nad Orlicí

V Ústí nad Orlicí slouží ve zrekonstruované Hernychově vile kulturní centrum provozované Městským muzeem. Secesní rodinný dům byl postaven v letech 1906-07 zdejším textilním podnikatelem Floriánem Hernychem.

Původně rodinné sídlo ústeckého textilního podnikatele Floriana Hernycha vzniklo podle plánů karlínské firmy Matěj Blecha. Vlastní stavbou byl zřejmě pověřen Florianův bratr Josef Hernych. Vila zůstala v majetku rodiny až do roku 1951, kdy byla nuceně pronajata Ústřední radě odborů. Věžička vily tvoří jednu z dominant města.

Bývalá Hernychova rezidence nabízí nejen bohatství štukatury a architektonických nápadů, ale i zajímavý interiér. Ať je to zabroušení okenních skel v hale či vnější dřevěné žaluzie. Hodnotný je zejména kovový lustr či světlo v podobě kandelábru u paty dřevěného schodiště. Kulturní centrum slouží jako výstavní prostor, koncertní sál, svatební síň, výtvarná dílna. Je zde také otevřeno centrum česko-polského příhraničí. Návštěvníky potěší i restaurace a zpřístupněná zahrada. Vila je významnou kulturní památkou a je součástí městské památkové zóny.

Od dubna roku 2008 sídlí ve vile Městské muzeum v Ústí nad Orlicí a v současné době jsou zde k vidění čtyři stálé výstavyExpozice nábytku Jaoslava Kociana, houslového virtuosa, Textilní Oustí, Krbové ostění ve stylu Art Deco a Planičkův interiérový orloj
 



Posted: 2017-03-22 13:26:15