person_outline
search

bannersokolka1

Národní hřebčín Kladruby nad Labem – stáje a zámek v Kladrubech nad Labem

Národní hřebčín zve všechny návštěvníky do nově zrekonstruovaného areálu v Kladrubech nad Labem. Můžete se těšit na prohlídky stájí, zámku, kočárovny a postrojovny, muzea kladrubského chovu koní, do lesovny se simulátorem jízdy v kočáře a také na rozhlednu.

Hřebčín v Kladrubech nad Labem je patrně nejstarším hřebčínem svého druhu na světě. Již v roce 1579 jej císař Rudolf II. povýšil na císařský dvorní hřebčín a od těch dob je domovem starokladrubských koní, unikátního českého plemene, vyšlechtěného speciálně pro ceremoniální účely panovnických dvorů. Od roku 2002 je hřebčín národní kulturní památkou, a to včetně kmenového stáda starokladrubských koní v bílé barvě, které můžete vidět právě v Kladrubech. Stádo vraníků pak můžete navštívit ve Slatiňanech u Chrudimě.

V roce 2015 byla úspěšně dokončena rozsáhlá rekonstrukce, díky níž areál kladrubského hřebčína získal zpět svůj klasicistní vzhled a návštěvníkům se otevřely nové prohlídkové okruhy a expozice. Kromě prohlídek pořádá hřebčín každý rok pro širokou veřejnost také několik velkých slavnostních akcí, na kterých můžete vidět starokladrubské koně přímo v akci. Mezi ty nejvýznamnější patří dubnový Rudolfův pohár – mezinárodní závody spřežení, květnový Den starokladrubského koně, červnový Velký jezdecký den a říjnová Hubertova jízda.
 

Prohlídkové okruhy:


Stáje
Poznejte zblízka stáje jednoho z nejstarších hřebčínů na světě, setkejte se s našimi starokladrubskými koňmi, koňmi císařů a králů, a odhalte, čím vším musí projít novorozená hříbata, než se z nich stanou chovné klisny nebo plemenní hřebci.
Délka prohlídky: 45 min. Vstupné: 120,- Kč základní, 80,- Kč snížené, 360,- Kč rodinné.

Zámek
Přeneste se zpátky v čase do dob předposledního rakouského císaře Františka Josefa I. a jeho okouzlující manželky Alžběty Bavorské, přezdívané Sisi. Projděte se v jejich stopách dvanácti stylově zařízenými sály a komnatami, nahlédněte do kostela, který zde dali postavit, a nechejte si vyprávět o jejich zvláštních zvycích a podivuhodných osudech.
Délka prohlídky: 45 min. Vstupné: 80,- Kč základní, 50,- Kč snížené, 240,- Kč rodinné.

Kočárovna, postrojovna a muzeum
Prozkoumejte soukromý kočár císaře Ferdinanda I. Dobrotivého, státní kočár T. G. Masaryka a další cenné kočáry a saně. Nechejte se ohromit dokonalým modelem císařského osmispřeží a v sále muzea se vydejte na výpravu více než pětisetletou historií chovu koní v Kladrubech.
Délka prohlídky: 45 min. Vstupné: 80,- Kč základní, 50,- Kč snížené, 240,- Kč rodinné.

Lesovna
Navštivte jednu z nejstarších barokních roubenek v kraji a v ní úřadovnu c. a k. lesního správce. Za ní pak objevte unikátní simulátor jízdy v kočáře. Nastupte na kočár, nasaďte si brýle pro virtuální realitu a vydejte se na projížďku krajinou Kladrubského Polabí. V pracovní dny lze také nahlédnout do stále fungující sedlářské dílny.
Délka prohlídky: 30 min. Vstupné: 30,- Kč základní, 20,- Kč snížené, 90,- Kč rodinné.

Rozhledna
Vystoupejte po 87 schodech do výšky 17 metrů na bývalou vodárenskou věž, nově přestavěnou na rozhlednu, a užijte si pohled na areál hřebčína z ptačí perspektivy.
Rozhlednu lze navštívit bez průvodce. Délka prohlídky: max. 30 min. Vstupné: 20- Kč základní, 10,- Kč snížené, 60,- Kč rodinné.

Celý areál – všechny výše uvedené okruhy.
Prohlídku celého areálu je nutné nastoupit před 13. hod. Délka prohlídky: 3,5 až 4 hodiny. Vstupné: 260,- Kč základní, 170,- Kč snížené, 780,- Kč rodinné.



Posted: 2017-04-28 08:03:27