person_outline
search

bannersokolka1

Muzeum krajky v Prachaticích

Pro detailisty a obdivovatele ručně vytvářeného umění doporučujeme návštěvu Muzea krajky v centru Prachatic. Muzeum vystavuje rozsáhlou sbírku historické evropské a české ručně paličkované krajky, užití krajky na oděvu, především na lidových krojích, historické potřeby pro paličkování.

Expozice muzea představují historickou evropskou a českou ručně paličkovanou krajku (nejstarší pochází již ze 17. století), užití krajky na oděvu, především na lidových krojích, vystaveny jsou i historické potřeby pro paličkování. Velmi obdivovaná je kolekce kovové krajky a ukázky krajkových deček používaných v Čechách v letech 1900-1940. Samostatnou část sbírky tvoří díla významných českých i zahraničních výtvarníků z druhé poloviny 20. století.

Prohlédnout si můžete obrazy, oděvní doplňky, dečky, šperky, dekorativní předměty a také se seznámíte s vývojem potřeb pro paličkování v různých částech Evropy.  Muzeum krajky se nachází v citlivě rekonstruovaném renesančním domě z poloviny 16. století v centru města. Budova patří mezi památkově chráněné objekty a i prohlídka této malebné renesanční budovy je mimořádným zážitkem.

Ve vstupním prostoru muzea se nachází také prodejní galerie, kde je možné  zakoupit ručně paličkovanou krajku a potřeby pro paličkování. Samotný ATELIER HANA byste ale v Prachaticích hledali marně, ten sídlí v Praze. Byl založen v roce 1990 a zabývá se navrhováním a výrobou ručně paličkované krajky.



Posted: 2017-05-03 12:20:10