person_outline
search

bannersokolka1

Trutnoff Open Air Festival 2017 - Český Woodstock

Kdo nezažil - neuvěří... a kdo zná, tak nedá na jedinečnou atmosféru tohoto festivalu dopustit. Indiánské Wakan-Tanka opět zazní nad podhorským ležením. Ke svým třicátým a neoficiálně třiatřicátým narozeninám se uskuteční jako Open Air Workshop neboli Zahradní slavnost na Hrádečku.

Nejedná se o klasický festival někde na louce, ale nachází se v letním kině, jehož areál je obklopen příjemnými lesy, které v parném létě poskytují ideální prostředí na odpočinek. Na "trutnovský Woodstock" se sjíždějí lidé ze všech koutů země i ze zahraničí, aby tu strávili pár dnů ojedinělé atmosféry nejznámější hudební akce v České republice.

Trutnovský Open Air Festival vznikal na undergroundových základech a během let si získal popularitu širokých vrstev veřejnosti a milovníků hudby různých žánrů. Program zahajuje série koncertů ve čtvrtek večer a festival naplno vypukne během pátečního odpoledne.

Hlavní hvězdy festivalu z oblasti rocku a popu, alternativní skupiny a další kapely vystupují na několika scénách, program zahrnuje také katolické i evangelické bohoslužby. Protikomunistickému zaměření festivalu odpovídají i speciálně pozvaní hosté, kteří se proslavili odporem k tomuto ideovému hnutí.
 

Ročník 2017 se vrací ke kořenům - na Hrádeček

Festival je mimořádný i svým každoročním věnováním, kdy je vždy někomu či něčemu
zasvěcen nebo reaguje na aktuální společenské události. Ke svým třicátým a neoficiálně třiatřicátým narozeninám se uskuteční jako Open Air Workshop neboli Zahradní slavnost stejně jako v roce 1987 na soukromé louce poblíž epicentra svého vzniku – nad Hrádečkem svého náčelníka Václava Havla. Místo i rozměr jeho konání jsou více než symbolické.

Zahradní slavnost by měla evokovat počátky a okolnosti vzniku setkání v letech 1984 a 1987, kdy kapely a lidé měli k sobě blíž a festivaly nebyly součástí jednoho velkého byznysu a průmyslu zábavy. Zpátky k původnímu smyslu a k podstatě, kdy vládla spiklenecká atmosféra pospolitosti, jak říkal náš náčelník. Jen doufejme, že tentokrát bez nějakých mocenských zásahů nebo louky postříkané močůvkou.
 

Levnější vstupenky, kaleidoskop hudby

Vstupenky budou letos levnější než v předchozích letech, kdy byli organizátoři zatíženi i nestandartně vysokým nájemným za areál Bojiště. Nejvyšší cena vstupenky bude 980 Kč a je v ní zahrnuto i stanování. Pro obyvatele nejbližší obce budou ještě levnější. Při objednání 10 lístků se dostává tradičně jedenáctý zdarma. Objednávat si je je možné na stránkách festivalu.

Letošní festivalový Open Air Workshop bude kaleidoskopem hudby, debat, projekcí, seminářů a divadel. Koncerty a tradiční bohoslužby budou během čtyř dnů propojovat kruh setkání. Objeví se i výtvarné dílny a ve větší míře budou zastoupeny i neziskové a občanské organizace. Minulost, současnost a budoucnost festivalu - narozeniny, občanská společnost a výročí Charty 77, to jsou témata, která by měla letos dominovat celému Workshopu.

A hudební program? Ten bude letos alternativněji zaměřený a charakteristicky různorodý, plný dramaturgických zvratů. Skládat se bude převážně z tuzemských kapel a pozvané budou i některé kapely z roku 84 a 87. Po dlouhých letech se vrátí Tata Bojs nebo znovuobnovení minus123minut. Nebude chybět ani v současnosti stálé populárnější rockově alternativní „Záviš v sukni“ Mucha, ale i jistoty, které mají na červené půdě pod horami nejstaršího multižánrového festivalu pravidelně své místo a bývají zde vřele přijímány - Sto zvířat, Čankišou, Plastic People, Hentai Corporation, Petr Váša a Ty syčáci nebo známý herec a vtipný písničkář Jiří Schmitzer. Objeví se ale i Cimbálová muzika z Horňácka nebo kapela Máma Bubo, která měla vystoupit na festivalu v roce 1984, ale byla při cestě na koncert společně s organizátory zatčena.



Posted: 2017-05-25 15:27:05